Omenirea este vinovată pentru valurile de caniculă extremă. Schimbările climatice au afectat planeta iremediabil spun oamenii de știință, iar ceea ce era extrem de rar, acum face parte din normalitate.
Cercetătorii spun perioada îndelungată care oamenii au pompat gaze cu efect de seră în atmosferă au dus la creșterea temperaturilor la nivel global.
Oamenii de știință din grupul World Weather Attribution au studiat valurile recente de căldură pentru a identifica amprenta schimbărilor climatice. Cercetătorii au simulat o lume fără efectele emisiilor pompate în atmosferă la temperaturile din lumea reală, observate în timpul valurilor de caniculă. Valul de căldură din America de Nord a fost cu 2°C mai ridicat, iar cel din China a fost cu 1°C mai mare din cauza schimbărilor climatice, au spus cercetătorii.
Pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, valurile de caniculă nu mai sunt neobișnuite, spune Friederike Otto, cercetătoare la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu în Londra. În contextul climatic actual, valuri de căldură extreme precum cele cu care se confruntă lumea în prezent ar putea fi înregistrate o dată la 15 ani în SUA și Mexic, o dată la 10 ani în Europa de Sud și o dată la cinci ani în China, a mai arătat studiul.
Însă, dacă temperatura globală va creşte cu 2°C, fapt considerat foarte probabil de experţi, deoarece țările nu reușesc să-și reducă emisiile de carbon, aceste evenimente dezastruoase vor avea loc la fiecare doi până la cinci ani, spun oamenii de știință.
Mai multe recorduri climatice au fost doborâte în ultimele săptămâni, inclusiv temperaturile medii globale și temperaturile de la suprafața mării, în special în Atlanticul de Nord. A fost înregistrat şi un nou record european de temperatură în iulie: 48°C în Sardinia.
Experții spun că viteza și sincronizarea sunt ”fără precedent” și avertizează că mai multe recorduri ar putea scădea în următoarele săptămâni și luni, potrivit CNN.
Canicula poate fi o amenințare foarte gravă pentru sănătate, în special în rândul persoanelor în vârstă, avertizează experţii. În anul 2022, Europa a avut cea mai fierbinte vară. Acest val de căldură a provocat moartea a peste 20.000 de oameni și a distrus recoltele. În acest an, consecințele ar putea fi și mai grave de atât, arată un raport emis recent în legătură cu efectele încălzirii globale. Potrivit raportului, Copernicus Climate Change Service, anul trecut, cei din sudul Europei au îndurat între 70 și 100 de zile de stres termic, adică temperatura resimțită era de cel puțin 32 de grade Celsius. A fost pentru prima oară când în Marea Britanie s-au înregistrat temperaturi record de peste 40 de grade Celsius. Căldura și lipsa precipitațiilor au afectat mai mult de o treime din continent. De asemenea, 2022 a fost și cel mai secetos an.
Vara 2023 ar putea doborî toate recordurile deja existente în materie de temperaturi înregistrate pe Terra în perioada verii din emisfera nordică!